Löneökning för Byggnads 2025 – Allt du behöver veta

Fackförbund kräver en löneökning på 4,2% för 2025 för över 500 000 anställda. Detta kan påverka lönerna i byggbranschen. Arbetsgivare och arbetstagare förhandlar nu om framtida löner.

Det är viktigt att titta på siffrorna. Aktiebolag tjänade nästan 350 miljarder SEK 2023. Men en arbetarfamilj förlorar 1 000 SEK varje månad. Byggnads krav på högre löner för låginkomsttagare är viktigt.

Ekonomin skiljer sig åt. Mer information om takläggares lön 2025 finns i vår artikel. Kontakta oss på Kontakt@skepiab.se eller 010-494 77 28 för mer information.

Nyckelpunkter

  • Löneförhandlingar startar efter LO:s krav på 4,2% högre lönor 2025.
  • Mer än 500 000 anställda i offentlig sektor påverkas av SKR/Sobona-avtalet.
  • Lönearvet växer: En chef tjänar 69 gånger mer än en förskollärare.
  • Avtalsen gäller olika datum mellan mars och oktober 2025.
  • Konjunkturinstitutet förutsäger 3,5% lönearvökning per år framöver.

Bakgrund till lönerevisionen 2024

Byggnads lönehöjningar och löneförhandlingar är viktiga för Sveriges byggbransch. Vi börjar med grundläggande fakta om processen.

Vad är Byggnads?

Byggnads är Sveriges största fackförbund inom bygg och anläggningsbranschen. Det har över 80 000 medlemmar. Förbundet styr lönepolitik för tjänstemän och yrkesgrupper som tornar, byggare och maskinister. Byggnads löneförhandlingar avgör sedan 1950-talet marknadsstandard för löneshöjningar i hela landet.

Förhandlingsprocessen

Löneförhandlingarna följer en strukturerad process. “Märket” – den totala lönerevisionen – fastställs först. Denna siffra delas sedan på två steg. Exempelvis fastställdes 2023–2025-avtalet med totalt 7,2% delat mellan två datum.

  • 1 maj 2023: 4,1% ökning
  • 1 maj 2024: 3,1% ytterligare ökning

Tidigare lönerevisioner

ÅrTotal ökningDelning
2020–20234,7%2,9% 2020 och 1,8% 2022
2023–20257,2%4,1% 2023 och 3,1% 2024

Från 2023 gäller nya minimilöner. För tjänstemän över 20 år är 20.081 SEK från 2023 och 20.704 SEK 2024. Åldersgränsen för anställning höjdes också till 68 år 2023.

Historiska siffror visar att Byggnads lönehöjningar påverkas av branschens konkurrenskraft och inflation. Nästa avtal (2025–2026) kommer också att ta hänsyn till ny utmaningar som höga energikostnader och arbetskraftsbrist.

Löneökningens storlek 2024

Årets lönerevisioner visar stora skillnader mellan olika yrken och regioner. Löneförhöjning Byggnads 2023 är grunden för nuvarande förhandlingar. Enligt Byggnads lönetabell får vissa yrken större ökningar än andra.

Löneökning Byggnads 2024

YrkeskategoriGenomsnittlig ökning 2024 (%)
Takläggare4,8
Installatör4,2
Byggmejsel3,5
Byggtekniker3,9

Genomsnittlig ökning per yrkeskategori

Specialister som takläggare får högre löner än allmänna arbetare. År 2024 visar Byggnads lönetabell att yrken med brist på kompetens får ökningar upp till 4,8 procent. Det finns även individuella garanter, till exempel minst 1 222 kronor mer i månadslönen och en personlig utvecklingsplan för varje anställd.

Skillnader mellan olika regioner

  • Stockholm: 3,9% med högre baslön
  • Göteborg: 3,7% tack vare hög efterfrågan
  • Övriga regioner: 3,3–3,5% med mindre marknadstryck

Viktiga faktorer som påverkar ökningarna

Inflationen är 1,1% vilket gör 4,2% lönearvode 2025 realistiskt. Nyckelfaktorer inkluderar:

  • Kompetensbrister i specialyrken
  • Produktivitetsutveckling på 1,5% per år
  • Flödet av EU-medborgare till svensk arbetsmarknad

Mer information om takläggares löner finns i vår detaljerade analys om regionala skillnader.

Hur löneökningen fastställs

Kollektivavtal Byggnads 2025 spelar stor roll för lönen i byggbranschen. Byggnads och arbetsgivare förhandlar om löner. De tar hänsyn till inflation och produktivitet.

Över 3,4 miljoner jobbar under dessa avtal. Målet är en löneökning på 4,2%. Kollektivavtal Byggnads 2025

“Lönesteg måste överenskommas före nuvarande avtal utgår. Om detta misslyckas kan strejkvarsl läggas in inom 7 arbetsdagar.” – Medlingsinstitutet

Avtal mellan Byggnads och arbetsgivare

De startar med en målsättning om 4,2% ökning. Byggnads och Byggföretagen diskuterar detta. De tittar på löner för låglönade och ersättning för mera arbete.

Om de inte kommer överens kan rättsliga åtgärder komma i fråga.

Inblandade parter

  • Byggnads och samverkande fackförbund i LO
  • Arbetsgivarorganisationer som Byggföretagen
  • Medlingsinstitutet som neutralt medlingsorgan

Ekonomiska faktorer

Inflation och produktivitet spelar stor roll. De avgör hur mycket lönen ökar. Viktiga faktorer inkluderar:

  1. Inflationssiffror (särskilt hög under 2023-2024)
  2. Konjunktur för bygg- och anläggningssektorn
  3. Löneutspråd från samverkande fackförbund

Löneavtal i byggbranschen påverkar andra branscher också. För mer information, kontakta oss på Kontakt@skepiab.se eller 010-494 77 28. Retroaktiva lönesteg och hyvlingstillstånd regleras i avtalen.

Tidsramar för lönerevisionen

Byggnads löneökning 2025 följer en strukturerad process med klara tidsramar. Det är viktigt att känna till när och hur lönerna ändras. Detta görs genom tre huvudsakliga fassteg.

När träder de nya lönerna i kraft?

  • Industrins avtal med SKR avgör tidpunkten, vilket kan försena beslut till april 2025.
  • Byggnads lönerevision slutförs sedan före sommar 2025 efter lokala förhandlingar i varje kommun.
  • Senaste etappen gäller individuella överenskommelser mellan arbetsgivare och lokala fackliga representanter.

Hur länge gäller avtalet?

Kollektivavtal Byggnads 2025 gäller vanligtvis 2–3 år. Detta ger stabilitet för alla inblandade. ”Längre perioden minska osäkerheten i en osäker ekonomi”, säger en representant för Byggnads.

Möjlighet till revidering

Avtalen innehåller öppningsklausuler för revidering. Detta gäller om:

  1. Inflation över 4% under avtalens gång.
  2. Markant ekonomisk nedgång i byggbranschen.
  3. Nya nationella kollektivavtal som påverkar lönekostnader.

För mer information om specifika yrkesgrupper, som takläggare, finns specialiserade resurser. Företag som JTI och Lesjöfors använder dessa regler när de uppdaterar löneavtal med 50+ anställda i tillverkningen.

Påverkan av inflation och levnadskostnader

Inför 2025 utgör inflation en central utmaning för Byggnads lönehöjning. Förra årets avtal med 2–3% löneökningar var baserade på låg inflation, men nu kvarnätter höga prishöjningar levnadsstandarden. För att hålla reallönerna stabila krävs Löneutveckling Byggnads 2025 högre ökningar. Analyser visar att aktuella lönearrangerningar inte döljer efterlevnadskostnadsökningar.

Aktuella inflationssiffror

Inflationen var 9% i 2023, vilket överskrider tidigare lönerevisioner. Byggnads kräver nu 4,2% ökning, vilket skulle kompensera för högpriserna. Finland har i jämförelse fastställt 2,6% över tre år, vilket Byggnads anser vara otillräckligt. Nyckeltal: snitttimlön är 222 kronor, med 2 000 konkurser i byggbranschen 2023.

Hur inflation påverkar lönerna

  • Reallönar sjunker om lönearrangeringarna inte överstiger inflationen.
  • Unga Byggare kräver 15% högre lönar för att återfå förlorad köpkraft.
  • Byggnads-fackförbundet har redan fastställt 4,2% som bas för förhandlingar.

Byggnads ställningstagande

Förbundetet betonar att 4,2% är minimum för att undvika livskostnadsklyftan. I samband med att råvarukostnader ökat över inflationen, krävs ekonomisk flexibilitet. Byggnads pekar också på att 35% av branschens företag nu betalar under 33 000 kronor månadsarbete.

För mer data om takläggares löneutveckling, se vår guideline. Kontakta oss på kontakt@skepiab.se för analys.

Förhandlingsstrategier av Byggnads

Byggnads fokuserar på att hitta en balans mellan vad som är realistiskt och möjligt i marknaden. De ser till att förhandlingarna 2025 bygger på erfarenheter från tidigare avtal. De tar också hänsyn till de ekonomiska utmaningar som finns idag.

De har utvecklat nyckelstrategier för att skydda löner och arbetsvillkor. Detta är särskilt viktigt när inflationen är hög.

Tidigare framgångar

Genom tidigare avtal har Byggnads lyckats få löneökningar på 4,2 procent. Detta ger en bra grund för deras fortsatta krav. En byggnadsarbetare med en lön på 35 000 kronor skulle få 1 470 kronor extra per månad om allt genomförs.

Förra årets avtal om utökat traktamente och bättre arbetsmiljö har varit viktiga. Det har stärkt fackföreningens ställning.

Hot och utmaningar

Inflationen och ekonomisk press från arbetsgivare är stora utmaningar. Byggnads kräver att utrikesarbetare får rätt traktament baserat på resavstånd. Detta är en viktig del av deras krav.

Det finns också motsättningar kring krav som klimatanläggningar i tornkranar och betalt tid för cancerutredningar. En ny lönegrundvisning från januari 2025 skapar oväder, särskilt när det gäller hur höjningar ska tillämpas.

Framtidsutsikter för 2025 och framåt

2025 års förhandlingar fokuserar på minst 4,2 procent höjning på alla löneposter. De vill också se till att helglönegarantier och skydd för totalförsvar fastställs före hösten. Skepia rekommenderar att följa specifika yrkesgruppers löneutveckling för en fullständig bild.

Byggnads arbetar också för att utöka arbetsrättigheter. Det inkluderar screening för cancer där arbetsgivare ska betala för tid och resor. Facket använder både kollektiva krav och individuella fallbehandlingar för att hålla tiden i rörelse.

FAQ

Vad höjs lönen 2025 för Byggnads?

Löneökningen för Byggnads 2025 förväntas vara 4,2 procent. Men, slutgiltiga siffror kan ändras under förhandlingarna.

Hur ser lönerevisionen ut för Byggnads 2023?

2023 påverkas lönerna av inflation och ekonomi. Fokus ligger på att ge medlemmarna reallöneökningar.

Vad innehåller Byggnads lönetabell för 2024?

Lönetabellen för 2024 visar skillnader i lön beroende på yrke och region. Det ger en indikation på vad som kan komma 2025.

När förväntas de nya lönerna träda i kraft?

De nya lönerna kommer sannolikt att börja gälla omkring sommaren 2025. Detta efter att förhandlingarna är klara och avtalet undertecknats.

Vilka är de viktigaste ekonomiska faktorerna som påverkar löneökningsförhandlingarna?

De viktigaste faktorerna är inflation, produktivitet i byggbranschen och ekonomiskt läge för byggverksamheten.

Vilka parter är inblandade i Byggnads löneförhandlingar?

Byggnads förhandlar med arbetsgivare som Byggföretagen. Dessutom är LO-facken och lokala parter inblandade.

Hur påverkar inflationen Byggnads löner för 2025?

Inflation ökar levnadskostnader. Det leder till att man behöver högre nominella löneökningar för att bevara reallönerna.

Vad är Byggnads ställningstagande angående reallöner?

Byggnads fokuserar på att öka reallönerna. Detta för att skydda medlemmarnas köpkraft.

Käll-länkar

 

1 thought on “Löneökning för Byggnads 2025 – Allt du behöver veta”

  1. Pingback: Genomsnittlig timlön för snickare i Sverige

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Vad behöver du hjälp med?